Hoe diverser een gebied, hoe meer verbindingen tussen organismen, hoe rijker en beter bestand het is tegen veranderingen zoals klimaatverandering, ziektes en plagen. Als een soort niet tegen een verandering kan, kunnen andere soorten het overnemen zonder dat het hele systeem instort. Zie het als een blokkentoren: met het weghalen van één blokje zal de toren niet instorten, maar als er meer en meer blokjes weggehaald worden zal de toren omvallen.

Biodiversiteit beïnvloedt ons elke dag: ons voedsel, onze mentale gezondheid, de klimaatverandering, de helft van de wereldeconomie… Kortom, biodiversiteit beschermen betekent onszelf beschermen.

De jury heeft verschillende mooie inzendingen gehad en heeft een drietal foto’s uitgekozen die het beste bij het thema ‘biodiversiteit’ passen.

Nr1

Op de eerste plek is de foto van Judith Kol met de biodiversiteit in Steggerda. De fotograaf zegt: ‘met onze vele beukenhagen bieden we niet alleen veiligheid en nestruimte voor de vogels, maar het is tegelijkertijd een natuurlijke afrastering voor de paarden, zonder elektrische draden. De paarden helpen dan weer met het groenonderhoud’

Op de tweede plek komt de foto van een Gekraagde Roodstaart. Deze mooie vogel zit op een appelboom in bloei. Deze appelboom zorgt in eerste instantie voor zuurstof en draagt op die manier al bij aan de natuur. Maar de boom heeft ook bloemen en later appels waar insecten, vogels, andere dieren maar ook mensen profijt van hebben. Enorm divers dus!

Nr2
Nr3

Op de derde plek komt de foto van Saskia den Broeder. Op deze foto staat een lieveheersbeestje afgebeeld, een insect dat we allemaal wel kennen. Ze zegt: ‘ik ‘ving' dit lieveheersbeestje op een blad van de wijnrank naast onze bijkeuken.’

Eind oktober worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars. Wij willen graag iedereen bedanken voor de mooie inzendingen!