Vorige week organiseerde de afdeling ‘Onderling Sterk’ van de LFB samen met GroenLinks in Wolvega een dialoog over toegankelijkheid. LFB is de belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze werkt met ervaringsdeskundigen en voor deze dialoog was Harro Zwier de gespreksleider. De dialoog werd mede ondersteunt door het programma van ‘Zorg Verandert’.

Dit is een samenwerkingsverband van belangenorganisaties die mensen ondersteunt in de zoektocht naar passende oplossingen nu de zorg verandert is.  Het werd een hele mooie avond met verschillende dialogen tussen mensen met hun eigen beperkingen en mensen actief in de politiek, die elkaar recht in de ogen konden kijken en tijd voor elkaar hadden. Iedereen sprak op zijn eigen manier over zorgen rond toegankelijkheid in de ruimste zin.

Drie belangrijke punten kwamen naar voren zoals de beperkte fysieke toegankelijkheid op een scootmobiel van de winkelstraat door reclameborden, maar ook in de winkels zelf en het ontbreken van een invalidetoilet. Een andere punt is de digitale toegankelijkheid en het missen van eenvoudige taal in brieven van de gemeente. Belangrijk daarbij is de mogelijkheid dat je altijd een persoon dient te kunnen spreken. De avond eindigde met het uitspreken naar elkaar van de stappen die iedereen gaat zetten om zijn of haar toegankelijkheid te verbeteren.