Dit korte essay over leven in en na de Corona tijd is deel van een reeks essays over Corona geschreven door verschillende leden en sympathisanten van GroenLinks Weststellingwerf. Ieder geeft hier zijn eigen invulling aan. Hoe kijken wij naar dit tijdperk? Je leest het hier. Van meningen, gevoelens, visies en korte rapportages over hoe Corona ons leven heeft beïnvloed. Voorzitter Raymond schreef het derde deel.
Door: Raymond Bonnier, voorzitter van GroenLinks Weststellingwerf
Foto: Raymond Bonnier
Terugkijkend naar het begin van het Corona-tijdperk verbaast me de snelheid waarmee één virus uit China de hele wereld in zijn greep heeft gekregen. Er is een Chinees gezegde over de vleugelslag van een vlinder die aan de andere kant van de wereld een orkaan kan laten ontstaan. Ik heb dat gezegde nooit goed begrepen. Tot nu dan.
Eerst was het ons probleem niet. China, ver weg. Maar toen de berichten over Corona patiënten in Italië, met name in populaire skigebieden, verschenen begon het wel erg dichtbij te komen. Van dag tot dag was te volgen hoe de verspreiding van het virus vorderde. En ik heb gemerkt hoe ik – gefascineerd bijna – iedere morgen de nieuwsberichten en statistieken op mijn smartphone volgde.
Ieder land zijn eigen aanpak. Wij de intelligente Lock down. Als je in het Noorden woont dan is er – in vergelijking met wonen in een stadsomgeving – toch nog veel ruimte. Zeker ook om de hondjes uit te laten. En daar nemen Mary en ik steeds meer de tijd voor. Tot 3 uur per dag. Goed getraind voor de Stuyvesant-tocht als die weer eens georganiseerd mag worden. Kinderen en kleinkinderen wonen niet in de buurt. Contact gaat via WhatsApp en telefoon, maar dat is voor ons niet nieuw.
De tuin is inmiddels op orde. De gedachte aan de geplande vakantie in mei naar Frankrijk staat net als de caravan in de stalling.
Er is verder alle tijd om na te denken over hoe verder na de crisis. Ik hoop dat alle waardering voor de werkers in de zorg, in de scholen en zo nog een paar categorieën een blijvend karakter heeft. Komt Europa als eenheid sterker naar voren uit de ellende? Een aantal haarscheurtjes en twijfel aan de onderlinge loyaliteit zijn al gesignaleerd. Filosoferen over de introductie van een basisloon systeem doe ik ook met regelmaat. Koopkracht mag eerlijker worden verdeeld. En ik betrap mij ook op een hele grote irritatie over de flitshandel in aandelen (veel geld verdienen zonder enige positieve bijdrage aan de gemeenschap).
Ik stop nu met schrijven want het is hoog tijd om het laatste Corona nieuws te consumeren.
Ray Bonnier
Like onze Facebook en Instagram voor al onze nieuwe verhalen