De juryleden citeerden om beurten uit het juryrapport: “De jury spreekt haar lof uit over René Kremers die de gok waagde en besloot een bestaand dennenbos om te gaan bouwen tot voedselbos op basis van schimmels. Daar zijn heel wat creatieve en innovatieve stappen voor nodig. Het enthousiasme waarmee René te werk gaat, is aanstekelijk voor anderen om mee te gaan doen. Zijn kennis en ervaring in de traditionele landbouw zijn hierbij heel behulpzaam. De jury vindt het Voedselbos een prachtig schoolvoorbeeld dat laat zien dat een andere manier van landbouw mogelijk is. De biodiversiteit wordt versterkt door het achterwege laten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daardoor vervult het voedselbos ook een voorbeeldfunctie voor huidige en toekomstige generaties. Van de nood is een deugd gemaakt door op een creatieve en innovatieve manier pixelfarming te introduceren. Inwoners worden betrokken en kunnen deelgenoot/pachter worden van kleine percelen. Duurzame kringloop landbouw draagt ook bij aan een positief imago van boeren. Het is ook een bron van verloren kennis voor iedereen. De relatie tussen de driehoek Natuur, Boer en Burger komt heel duidelijk in beeld door de bijzondere en dappere aanpak van René Kremers”

René Kremers verdient het Groene Lintje 2021 omdat hij vol passie, op een bijzondere wijze alle aspecten van duurzaamheid met elkaar verbindt. De jury prijst de overtuigende visie die René Kremers heeft op een zelfvoorzienend systeem en zijn intrinsieke motivatie voor verandering en de durf om een dennenbos om te bouwen tot een voedselbos.

Uit de inzendingen koos de jury drie genomineerden die in het zonnetje werden gezet. De andere twee genomineerden zijn: “Bijenholtwolde” Bermenproject van bewoners in Nijeholtwolde en de Vogelkijkhut voor niet-bestaande vogels van kunstenaar O.C. Hooymeijer in Spanga.

“De jury prijst de wijze waarop het burgerinitiatief Bermenproject van bewoners in Nijeholtwolde tot stand is gekomen. Het komt uit de bevolking, uit de buurt zelf. Het gebruik van inheemse wilde bloemen, op kleine schaal, is niet alleen voor de bijen maar ook voor vlinders heel belangrijk. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust wat een klein stukje bloemrijke berm aan verbetering van de biodiversiteit te weeg kan brengen. Het bermenproject is een geweldig voorbeeld dat anderen stimuleert om ook actief te worden. Dit blijkt o.a. uit een kort introductie filmpje over de genoemde stappen om een “Buurtproject voor Biodiversiteit” te realiseren. Dit filmpje ter inspiratie voor anderen is gemaakt in juli 2020. Het was een feest om onlangs door de buurt te rijden en overal bloemrijke bermen te zien met verzorgde bordjes erbij met de tekst: “Samen voor biodiversiteit: Let op! Niet maaien. Bloemrijke berm. Buren initiatief.” Sigrid Hamelink maakt ook regelmatig een verslag voor de buurt over de stand van zaken. De jury is zeer positief over de betrokkenheid van de oudere en jongere bewoners uit de buurt die meedoen aan het project en de sociale samenhang die dat teweeg brengt. Belangrijk in het creëren van een duurzame wereld is dat groen en sociaal in Nijeholtwolde hand in hand gaan,” aldus de jury.

“Grote waardering heeft de jury voor de inzet en creativiteit waarmee OC Hooymeijer zijn Vogelkijkhut voor niet-bestaande vogels heeft gerealiseerd en de wijze waarop wandelaars en fietsers actief en creatief daarbij worden betrokken. De hut is verrassend en vernieuwend in een oase van rust en bezinning. De Vogelkijkhut brengt jong en oud de liefde bij voor de niet-bestaande vogels en de natuur daaromheen. Daar vertoeven levert altijd gespreksstof op, ook over vogels die je kent en draagt bij aan kennisoverdracht. De beleving is totaal iets anders dan in een traditionele vogelkijkhut. Het is een prachtige verbinding met kunst en schrijverschap. Bezoekers worden ook uitgenodigd zelf te schrijven en verzinnen en tekenen hun eigen vogel. De jury is van mening dat de Vogelkijkhut van OC Hooymeijer met heel veel betrokkenheid en passie is gerealiseerd en de functie van deze bijzondere Vogelkijkhut een belangrijke bijdrage levert aan een sociale en groene duurzame wereld.”

GroenLinks Weststellingwerf reikt jaarlijks het Groene Lintje uit aan particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven die zich inzetten voor natuur en milieu. GroenLinks maakt zich sterk voor een groenere gemeente en geeft graag een pluim aan diegenen die dat ook belangrijk vinden.

Op de foto van links naar rechts Sigrid Hamelink, René Kremers en OC Hooymeijer. Fotograaf Lenus van den Broek.