“Goed dat jullie dit doen en sterkte in de kou”, zei een van de bewoners van Munnekeburen tijdens de tweede Huis aan Huis actie. In dit bericht leest u over een aantal wensen van bewoners die gaan over de gemeente, het dorp en de buurt.
“Goed dat jullie dit doen en sterkte in de kou”, zei een van de bewoners van Munnekeburen. GroenLinks kandidaten trotseerden de koude wind op zaterdag 24 februari om persoonlijk te horen waar de bewoners van Scherpenzeel en Munnekeburen zich zorgen om maken en welke verwachtingen zij van de gemeente hebben.
Veel gehoorde wensen waren maatregelen nemen dat in de 30 km gebieden niet harder gereden wordt, meer parkeermogelijkheden in bepaalde buurten en berm en groen in het algemeen vaker onderhouden. Bewoners hebben zelf ook ideeën hoe hun omgeving te verbeteren. In Scherpenzeel vinden ze dat het nieuwbouwbuurtje een woonerf zou kunnen worden, om hardrijders te beteugelen. Landbouwgrond zou niet voor zonnepanelen gebruikt moeten worden. Zonnepanelen moeten op daken gezet worden. Bedrijvigheid in de buitengebieden ook ondersteunen en niet alles in Wolvega willen concentreren.
Zolang er geen financiële noodzaak is, is een fusie met andere gemeenten niet wenselijk, meent een inwoner. De kans dat dan kleinschalige voorzieningen voor sport, onderwijs enz. in de buitengebieden dan verdwijnen is wat men vreest. Kleinschalige voorzieningen zoals de Sporthal in Scherpenzeel zouden door de gemeente juist financieel ondersteund kunnen worden bijvoorbeeld door bij te dragen aan het onderhoud.
De bewoners van deze dorpen willen de levendigheid op peil houden door de huurwoningen te behouden voor jonge gezinnen, mobiliteit te bevorderen door aandacht voor opknappen van fietspaden (richting Langelille), de intercity in Wolvega laten stoppen en openbaar vervoer richting Lemmer te organiseren. Uiteraard is het de wens van velen om vanuit de gemeente actief tegen de geplande laagvliegroute naar Lelystad te pleiten.
Senioren hebben activiteiten in de buurt, maar er zijn ook mensen die het gebiedsteam regelmatig preventief zou kunnen bezoeken zoals ouderen met beginnende dementie.
De gemeente kan haar dienstverlening verbeteren door sneller op vragen en verzoeken van de inwoners te reageren of ze af te handelen. We hoorden van een bewoner dat zij al maanden op een antwoord wacht over wanneer glasvezel bij haar in de buurt gelegd wordt. Een andere bewoner geeft aan onnodig veel gesprekken met de gemeente te moeten voeren voor een WMO-aanvraag voor een tandem voor een kind met een beperking.
Gelukkig zijn veel bewoners ook tevreden en genieten van hun mooie omgeving in Munnekeburen en Scherpenzeel! En wat de boven genoemde verbeterpunten betreft gaat GroenLinks bij de gemeente doorgeven en de komende raadsperiode mee aan de slag.
De volgende Huis aan Huis actie is aankomende zaterdag 10 maart in Wolvega. We verzamelen om 13:30 bij het het hek van de Fransiscusschool en gaan daarna richting de Lindewijk. Lijkt het je leuk om mee te doen? Sluit je gerust aan.