Afgelopen raadsvergadering werd de beleidsbrief klimaat en duurzaamheid Weststellingwerf behandeld. Deze krant schreef daar al over. Nu is beleid maken best ingewikkeld. Beleid getuigt van een visie en geeft uitgangspunten voor bijvoorbeeld onze inwoners en dorpen om zelf aan de slag te gaan. En die wil is er blijkt uit een recent onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau. Maar dan heb je aan deze beleidsbrief niet zo veel. Er staat namelijk geen beleid in, geen visie, geen stip op de horizon. Alleen een droge opsomming van lopende zaken en de intentie om veel te gaan bestuderen en plannen te maken. Geen beleid in de brief over bijvoorbeeld zonnepanelen in agrarisch gebied of in je eigen tuin, windmolens in dorpen en bij bedrijven.
Geen beleid ten aanzien van landschapsaantasting, de betaalbaarheid van de energietransitie. Ook voor kleine beurzen. Geen kennisborging en een visie op draagvlak creëren. Wethouder Rikkers die, lees ik in de brief, de hete aardappel van afvalbeleid maar voor zich uit blijft schuiven. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een aantal dorpen zijn al aan de slag gegaan met klimaat en duurzaamheid. Die lopen nu het risico dat ze straks van alles willen maar tegen een muur lopen, omdat er binnen onze gemeente geen visie, beleid en financiering is. Dat leidt tot frustraties en moeten we met elkaar niet willen. Terug naar de tekentafel college zou ik zeggen. Vergeet daarbij niet de inwoners (er is heel veel kennis op dit onderwerp beschikbaar in onze gemeente) te betrekken. Want zoals Joop den Uyl bij het afleggen van de regeringsverklaring op 28 mei 1973 al zei: waar visie en beleid ontbreken, waar het uitzicht ontbreekt, komt het volk om.
Willem van de Water Nijeholtpade
Van de fractie
De ‘beleids’-brief klimaat en duurzaamheid van het college is ronduit teleurstellend. We zagen het al een beetje aankomen, in mei bespraken we de concept Regionale Energie Strategie in de raad. Ook daar geen visie en ambitie, slechts een opsomming van zaken die al gebeuren of in de pijplijn zitten in Friesland. Niets nieuws onder de zon. Het college spreek van moeten in plaats van willen.
Ik heb in de raad gezegd dat Klimaat en Duurzaamheid geen kinderwagen zijn die je als maar voor je uit duwt. Geen visie, geen beleid, geen concrete plannen en dat terwijl uit onderzoek blijkt dat 65% van de Weststellingwervers al iets doen op het gebied van energie en of energiebesparing! Zij hoeven niet meer overtuigd te worden ze moeten gefaciliteerd en gestimuleerd worden de volgende stappen te maken. Over het door GroenLinks voorgestelde Energiefonds nog geen bericht. In 2017 is de motie daarover al aangenomen en er is nog steeds geen regeling waarmee inwoners ondersteund kunnen worden. Ook de voorstellen uit onze meedenkbegroting zie we nergens terug zoals zonnepanelen op de raadzaal.
Het is inderdaad een energietransitie zonder energie zoals Willem schrijft. Het college wil het goede voorbeeld geven, doe dat dan ook!