Door Raymond Bonnier
Voorzitter GroenLinks Weststellingwerf
De DNB en andere financiële instellingen slaan ons op dit moment om de oren met statistiek, waaruit blijkt dat de economie ruim 6% is gedaald. We zijn wel 5 jaar teruggezakt! En misschien wordt dat nog wel meer. Ons economisch systeem is er blijkbaar niet op ingesteld om met een krimpsituatie om te gaan.
Goed om daarom de situatie in 2015 te bekijken. Dit om met beide benen op de grond te blijven. Vanaf 2015 is ons BNP ongeveer even sterk gestegen als het nu in 2020 is gedaald. Laten we ons daarom realiseren dat we in 2015 als inwoners van een rijk land in het algemeen niet echt armlastig waren. (N.B. echte armoede bestaat – los van corona- ook sinds alle tijden in Nederland en ook dat is nog steeds niet opgelost)
De publicatie van het CBS in 2015 gaat ook over statistische cijfers. De inkomens van huishoudens worden kwartaalsgewijs vergeleken met eerdere jaren. En dan blijkt dat het economisch in 2015 prima gaat.
In plaats van eerder genoemd cijferwerk is het interessant om na te denken over wat er nu echt misgaat in termen van welvaart en welzijn. Misschien dat welzijn een groter probleem is dan welvaart. Niet naar het voetbalstadion, naar de kroeg, naar opa en oma. Onzekerheid over de gezondheidssituatie (stel dat je zelf corona krijgt, wat dan?). Niet met vakantie, mondkapjes moeten dragen etc.
Als het om welvaart gaat dan heeft failliet gaan als ondernemer of je baan verliezen als werknemer direct effect op inkomen en dus op consumptiemogelijkheden. (Overigens heeft dat ook welzijnsgevolgen want een bedrijf of een baan is vaak meer dan inkomen alleen)
In de huidige situatie is een (eerlijke) verdeling van welvaart c.q. inkomen een probleem. De ‘balans’ is uit ons economisch systeem gevallen. Sommige sectoren zijn hard getroffen, andere hebben het razend druk. Hoog tijd om het idee van een basisloon serieus te gaan onderzoeken. Als voor iedereen de mogelijkheid wordt gecreëerd om in zijn basisbehoeften te blijven voorzien dan wordt in ieder geval het consumptiedeel van ons BBP van een bodemniveau voorzien.
Interessant is verder om te zien hoe het systeem weer in balans komt. In tijden van verandering doen zich ook nieuwe kansen voor. Ondernemende mensen zullen daar invulling aan geven. Vele jaren terug werden milieuverbeteringen in eerste instantie als kosten voor de maatschappij gezien, die aan de welvaart afbreuk zouden doen. Nu zijn bedrijven op dit terrein gewoon onderdeel van ons economisch systeem en dragen bij aan ons BNP. En zo zal het ook gaan met maatregelen om het klimaat te verbeteren. Investeringen gericht op klimaatverbetering zoals zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor onze economie.
Nb. Het boek “ donut economie” van Kate Raworth geeft goed weer hoe ook gekeken kan en moet worden naar economische ontwikkeling. Een aanrader voor iedereen die in dit onderwerp is geïnteresseerd.