Vragenkwartier

Wethouder Jongebloed heeft tijdens de behandeling van de voorjaarsnota toegezegd het gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen en de afspraken daarover die het vorige college gemaakt heeft, in het overleg van deze maand met het LTO op de agenda te zetten.

  1. Heeft het overleg met LTO reeds plaatsgevonden?
  2. Wat is besproken en afgesproken rond het gebruik van bestrijdingsmiddelen, het beperken van risico’s en (de) overlast voor omwonenden en zijn daarbij  de adviezen van de Gezondheidsraad betrokken?
  3. Zijn er vervolgafspraken gemaakt bijvoorbeeld over het opstellen van een convenant?

(Er is gesproken over het gebruik van bestrijdingsmiddelen maar er zijn geen nieuwe afspraken gemaakt)

Onderzoeksrapport RKC Financiële sturing uitvoering jeugdwet.

Uit het onderzoek van de RKC blijkt dat er nogal wat mis gaat op het gebied van de financiën rond de uitvoering van de Jeugdwet. Het College is niet in control. Dat is exemplarisch voor het hele Sociale Domein.  Er is bij de raad een chronisch gebrek aan informatie niet alleen rondom de Jeugdzorg maak ook bij de uitvoering van de WMO. De activiteiten lijken meer gericht op inspanning dan op een resultaat:

 ‘We zijn goed bezig’ horen we op de werkvergaderingen.

Ondertussen lopen de kosten gierend uit de klauwen. En ja, een deel is te verklaren door te weinig geld van het Rijk.

Aan de andere kant zou dat vanuit beheersmatig oogpunt extra reden moeten zijn op boven op de ontwikkelingen van de kosten te zitten. Het College heeft dit laten lopen, binnenkort begint de organisatie met een ‘kostenbewuste uitvoering’ zo lezen we in het ‘Grip op WMO’ voorstel.

Reden voor de RKC om aan te bevelen de begroting van de jeugdzorg te voorzien van gedetailleerde informatie over de kosten van de zorg en per kwartaal een gedegen analyse te maken van de cijfers.

GroenLinks neemt die aanbeveling graag over en wil dat de raad per kwartaal geïnformeerd wordt over de financiële ontwikkelingen. Daarom dienen we samen met SDW en D66 de bijgevoegde motie in.

De raad heeft als taak kaders te stellen en het college te controleren. Zonder cijfers en betrouwbare analyses is dat niet mogelijk. De afgelopen jaren is de raad steeds voor voldongen feiten geplaatst als er om meer financiële middelen werd gevraagd, tekenen bij het kruisje. Dat kan zo niet doorgaan.

Ik begrijp dan ook niet waarom het College vasthoudt aan een jaarlijkse rapportage via de P&C cyclus in plaats van een driemaandelijkse rapportage die wordt aanbevolen. (Uiteindelijk geeft de wethouder die naar veel vijven en zessen toegezegd.)

Voor wat betreft aanbeveling 3: Het  College vindt deze aanbeveling onwenselijk en onuitvoerbaar en laat het daarbij. Waarom komt het College niet met een alternatief om beter grip te krijgen op de verwijzingen?

Voorzitter: Het lijkt erop dat de verantwoordelijke wethouder niet competent is om dit lastige onderwerp te managen en het College de wethouder uit de wind wil houden.

(Het voorstel om de aanbevelingen over te nemen en het college te vragen ze uit te voeren is aangenomen)

Grip op WMO

Veel gebrekkigheden die bij de uitvoering van de Jeugdwet geconstateerd zijn, gaan ook op voor de uitvoering van de WMO. En ook hier is het Rijk voor een groot deel mede debet aan. Te weinig middelen meegeven bij de invoering en nu weer de invoering van het abonnementstarief. Een systematische uitputting van de gemeentelijke financiën is het gevolg.

Maar ook hier is het College verantwoordelijkheid voor het op orde hebben van de informatievoorziening die nodig is voor interne sturing en verantwoording aan de raad. Net als bij de Jeugdzorg is dit niet op orde en de vraag is of dat met dit voorstel het wel op orde komt.

Daarnaast hebben veel voorgestelde maatregelen een negatieve impact op de gebruikers, of het nu gaat om de huishoudelijk zorg of om een starttarief voor vervoer.

GroenLinks heeft in de commissie ook al aangegeven dat het opwerpen van drempels de doelstellingen van de WMO, zoals zo lang mogelijk deelnemen aan de samenleving, niet dichterbij brengt.

Door het gebrek aan voldoende stuurinformatie lijken de opgevoerde besparingen gebaseerd op drijfzand. GroenLinks heeft in de commissie de suggestie gedaan om een data-analist een gedegen analyse te laten maken en op basis daarvan te budgetteren en besparingen te begroten. Nog los wat er inhoudelijk van te vinden is, is het wel een stuk realistischer. De wethouder wilde hier over nadenken. Ik en benieuwd of dit al gelukt is.

Het  College stelt voor een visie te ontwikkelen op wonen en zorg. GroenLinks vindt dat er een visie op leven in Weststellingwerf moet komen waar zorg en wonen een onderdeel van uitmaken. Een integrale aanpak, we komen er steeds meer achter dat alles met alles te maken heeft.

GroenLinks heeft ook moeite met de aangegeven begrotingsverschuivingen. Houdt de raad voldoende invloed vanuit haar kaderstellende rol?

Ik heb tijdens de behandeling in de commissie geen duidelijk antwoord gekregen op de steeds verder uitdijende formatie binnen het Sociaal Domein. In het voorstel staat bij kosten ‘personele inzet’ genoemd. Gaat dit ten koste van bestaande werkzaamheden of staat hier formatie-uitbreiding? Linksom of rechtsom, dit kost toch geld. Hoe zit het nu wethouder? (geen antwoord)

Als in de beelden nog eens terug kijk van de commissie vergadering, kom ik tot de conclusie dat bijna geen enkele door GroenLinks gestelde vraag is beantwoord.

De reactie van het College tijdens de ACV heeft GroenLinks niet van gedachten doen veranderen. Ook deed de wethouder geen toezegging om behoeften te laten prevaleren boven kosten daarom dienen we de bijgaande motie mee in om nog iets te redden: Het is een onvolledig, technocratisch en asociaal voorstel dat te weinig rekening houden met de mensen waarvoor de WMO bedoeld is. GroenLinks blijft zoals eerder aangekondigd tegen het voorstel.

PvA verduurzamen gemeentelijke vastgoed portefeuille.

Helaas is het voorstel niet van de agenda gehaald. We hebben in de ACV aangegeven dit stuk niet te willen behandelen omdat het niet volledig is: Geen visie, geen degelijke financiële onderbouwing, geen zicht op de hele portefeuille, geen creativiteit.

Ik heb in de commissie voorgerekend hoe het College op basis van besparingen op energieverbruik de benodigde 1,5 mio kan financieren. GroenLinks kan het voorstel dan ook niet steunen en had liever gezien dat er later dit jaar een voldragen voorstel aan de raad zou zijn aangeboden.

(Voorstel is aangenomen)